’t Kerkhuys

’t Kerkhuys in Spanbroek is een monumentale kerk uit de 12e eeuw. Eind vorige eeuw is de kerk gerestaureerd en deze wordt nu gebruikt als multifunctionele ruimte voor culturele en overige evenementen.

De kerk bestaat uit het sfeervolle kerkschip, een in stijl ontworpen voorruimte, een ontvangstruimte, de torenkamer en een koor. Midden in het kerkschip bevindt zich de prachtige authentieke preekstoel.

Het oorspronkelijk praalgraf is achter het originele houten koorhek terug te vinden. Vanaf het koor laat het eveneens gerestaureerde Strümphler-orgel haar klanken horen. Boven in de torenkamer hangt de klok, die u met zijn mooie galm een warm welkom heet.

Historie van ’t Kerkhuys

De kerk stamt uit de 12e eeuw en was oorspronkelijk gewijd aan de H. Bonifatius. Dit is terug te vinden in de kerkklok met het opschrift ‘Bonifatius is mijnen name, mijn gheluyt sij Gode bequame also verre als men mij horen sal wilt God bewaren overal’ (Peter Weag Hevens 1519).

Er zijn fragmenten van een stenen doodkist gevonden, die zelfs wijzen in de richting van de 11e eeuw.
Na de reformatie in de 16e eeuw is de kerk overgegaan in Hervormde handen. In de 16e eeuw is het kerkschip herbouwd. De toren stamt uit de 15e eeuw.

De kerk is voor de eredienst gebruikt tot 1989, waarna het gesloten werd vanwege de zeer slechte bouwstaat. Het dak lekte en het stucwerk viel naar beneden.

In 1993 werd de Stichting Behoud Hervormde Kerk opgericht en werd het kerkschip in eigendom overgedragen aan deze stichting. De toren, eigendom van de gemeente Opmeer, werd eveneens verkocht aan deze stichting. De stichting Behoud heeft samen met de gemeente een plan ontwikkeld voor een multifunctioneel centrum, inclusief een mortuarium, aflegruimte, vergaderruimten en parkeerterrein. In de periode 1993-1999 is de kerk in opdracht van deze stichting geheel gerestaureerd en het orgel volgde in 2005-2006.

In 1998 is een exploitatiestichting opgericht die het gebouw exploiteert en diverse culturele activiteiten organiseert. De officiële opening vond plaats op 19 mei 2000.

Bijzonderheden van ’t Kerkhuys

Het grafmonument van 1668 van de heer van Spanbroek “Johannus van Gheel” is vervaardigd door Rombout Verhulst en is afgesloten door een eiken koorhek met smeedijzeren hek. Het graf van Johannus van Gheel onder het grafmonument is lang geleden geruimd. Onder de grote grafsteen Ligt nog een complete grafkelder.
De eikenhouten preekstoel met doophek en lessenaar en de Heerenbank met het wapen van Spanbroek stammen uit de 17e eeuw.
Het historische Strümphler-orgel dateert uit 1765.

Multifunctioneel

De kerk is te huur voor bruiloften en andere feesten, recepties, bijeenkomsten, exposities, concerten, etc. Ook is er een tweetal Opbaarkamers, een gelegenheid voor condoleance en voor een uitvaartdienst. De website van ’t Kerkhuys geeft meer informatie over alle mogelijkheden.  

Er is bij ’t Kerkhuys veel mogelijk.

Programma

Naast de verhuur organiseert ’t Kerkhuys zelf een uitgebreid programma van activiteiten. Regelmatig zijn er concerten van klassiek tot modern te beluisteren, bijzondere exposities te bewonderen en vinden er interessante lezingen plaats. Bekijk de komende evenementen hier.

Muziektheater

’t Kerkhuys wordt ook ’t Muziektheater genoemd vanwege de perfecte akoestiek. Menig musicus uit binnen- en buitenland heeft in ’t Kerkhuys opgetreden. Naast alle bovengenoemde culturele activiteiten, wordt de kerk ook gebruikt voor de kerkdiensten van de Protestantse gemeente Midden West-Friesland

Contact

U bent van harte welkom in ’t Kerkhuys! Het gebouw is toegankelijk voor invaliden en voorzien van ringleiding voor slechthorenden

Bezoekadres
Spanbroekerweg 37
1715 GH  Spanbroek

Telefoon
Algemeen      06 – 1218 4917
B.g.g.            0229 – 571 879

Bij opbaringen, condoleances, uitvaarten:      06 – 2211 1867

Site: www.kerkhuys.nl
Mailadres: info@kerkhuys.nl