Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Expositie “Hout en Bewerking”

17 juni 2018 - 9 september 2018

Vanaf zondag 17 juni tot en met 9 september krijgen bezoekers van de Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud een andere kijk op zoiets algemeens als hout. In de Hooiberg van de stolpboerderij is het hele openingsseizoen een expositie te zien met als onderwerp ‘hout en bewerking’. Behalve als technisch noodzakelijk onderdeel van bijvoorbeeld een huis worden van oudsher kleinere houten objecten door bewerking versierd. Beide onderdelen komen ruim aan bod in deze expositie.

Volkshoutsnijders vulden in de stille wintermaanden hun tijd op met handenarbeid. Uit Friesland komt veel kleingoed en gebruiksgoed dat versierd is door middel van de kerfsnede techniek. Zo ontstonden bijvoorbeeld bruidsklompen, kistjes, mesheften en mangelplanken. Dit getoonde kerfsnee is geleend van dhr. Korpershoek uit Friesland. Behalve houtsnijwerk is er ook kerfsnee aardewerk te zien.

Hout als technisch onderdeel en hoe dat werd toegepast is een andere kant van het verhaal. Veel houtbewerkinggereedschap is al eeuwenlang in gebruik. De eigen collectie gereedschap van de Museumboerderij valt in het niet bij een bijzonder uitgebreide collectie van dhr. van Donselaar een groot kenner en verzamelaar van uniek oud en bijzonder timmermansgereedschap. Te zien zijn honderden stukken met namen als een snik, een goosewing en een avegeer. Zonder veelzijdig gereedschap kwamen gebouwen niet tot stand. Dit geldt ook voor de Museumboerderij waarbinnen goed is weergegeven hoe een huishouden er 100 jaar geleden uitzag. Ook hier dwingt het pure handwerk respect af. De stolpboerderij, waarin het museum is gevestigd, wordt net als de binnenvertrekken, in stijl onderhouden en vormt zodoende een prachtig plaatje in het Westfriese landschap!

Gegevens

Begin:
17 juni 2018
Einde:
9 september 2018

Locatie

Museumboerderij West Frisia
Koningspade 31
Hoogwoud, Nederland
+ Google Maps