naar de inhoud
alle locaties

Willemshoeve

Aan de buitenkant van het dorp Hoogwoud staat een bijzondere boerderij met een heel eigen karakter, rijksmonument, de ‘Willemshoeve’.

Het is een flinke stolphoeve met een kort uitgebouwd houten voorhuis op het oosten en een houten zuidwand; de lange regel bevindt zich aan de westkant, die tevens ruim uitgebouwd is naar het noorden.

Het lijkt aannemelijk dat de boerderij gebouwd is door de 17de-eeuwse familie Taems, paardenkoopmannen. Dat zou in de eerste helft van die eeuw geweest kunnen zijn, omdat op een kaart van Dou, die de situatie tussen 1651 en 1654 weergeeft, op die plaats al een pand staat ingetekend.

De Willemshoeve te Hoogwoud is genoemd naar de Hollandse Graaf Willem II.

De fraai met houtsnijwerk versierde voordeur is volgens de overlevering tijdens de 80-jarige oorlog aangebracht. De boer stelde zijn paarden ter beschikking voor de strijd tegen Alva. Als dank werden de trouwe viervoeters in fraai houtsnijwerk vereeuwigd.

Het verhaal klinkt goed, al lijkt het wat onwaarschijnlijk. Het komt aannemelijker voor, dat men hier te maken heeft met een in ons land zeldzame, doch in Scandinavië veelvuldig weergegeven voorstelling van Sint Stefanus, de beschermheilige van de paarden.

Omdat Pieter Jan Taems zijn geld verdiende met paarden, was hij waarschijnlijk degene die gezorgd heeft voor de prachtige fries boven de voordeur van de Willemshoeve.

De afbeelding laat Staffan Stalledräng (Stefan de Stalknecht) zien, de ruiter met vijf paarden, naar een lied uit Scandinavië, dat zingt over de heilige Stefanus, die op zijn feestdag 26 december, de paarden al vóór het ochtendgloren naar de heilige bron geleidde, waardoor ze beschermd zouden zijn tegen ziekten.

Dit fraaie stuk Scandinavisch houtsnijwerk is misschien meegebracht met een zending hout vanuit de Oostzee naar de haven van Aartswoud. Pieter Jan Taems zou het boven de deur hebben laten aanbrengen. In de boogvormige deurstijl kijken bovendien een heer en dame en twee kinderen neer op wie de Willemshoeve binnentreedt. Een fraaie versiering uit een tijd dat het boerenvak welvaart bracht. Dat paarden in het leven van de familie Taems een grote rol speelden wordt ook bewezen door de grafzerk in de NH-kerk: er staat een roskam op afgebeeld en de tekst ‘paardenkoopman aan de Pade’.

bron: artikel gemaakt door Jan Bonenkamp voor Hoochhoutwout.